Aktuelnosti

Dešavanja u Centru i šire


Palačinak dan

24

Februar
2021


U prostorijama KJU "Gerontološki centar" Sarajevo upriličeno je pečenje palačinaka za korisnike centra.

Da li ste i vi veliki fan palačinaka? Ukusno tijesto, ukusni premaz i najbolji osjećaj kad Vam se palačinci tope u ustima, to su samo neki od razloga zašto smo ovaj dan nazvali palačinak dan i bar malo usrećili korisnike s ukusnom slasticom.

Staro vjerovanje govori da ako se sve palačinke tijekom pečenja prevrnu bez padanja i grešaka, što je nama i uspjelo, znak je da će godina biti dobra i uspješna.Donacijom Design House doo Sarajevo
organizovana je podjela novogodišnjih paketića

31

Decembar
2020


Danas su u Kantonalnoj javnog ustanovi "Gerontološki centar" Sarajevo podijeljeni novogodišnji paketići donacijom iz organizacije Design House doo Sarajevo, gdje su korisnike mnogo obradovali, oraspoložili i čestitali im na taj način novu godinu.

Veliko hvala donatorima, SRETNA VAM NOVA GODINA, mnogo zdravlja sreće i poslovnog uspjeha Vam žele naši korisnici centra.Uručena donacija od dječijeg vrtića "Kockica" iz Sarajeva

07

Decembar
2020


Zaposlenici dječijeg vrtića "Kockica" iz Sarajeva danas su uručili vrijednu donaciju Gerontološkom centru.

Donacija se sastoji u većem dijelu od higijenskih potrepština, kao i deka, čaršafa, posteljina i peškira.

U ime korisnika zahvaljujemo se na ovoj velikodušnoj donaciji koja će u velikoj mjeri popraviti standard naših korisnika i uljepšati im ove zimske dane.

Potpisan ugovor o zapošljavanju
medicinskog kadra u ustanovu

19

Oktobar
2020


Direktorica Kantonalne javne ustanove "Gerontološki centar" Sarajevo potpisala je danas ugovor o zapošljavanju medicinskog kadra u ustanovu.

U Sarajevu su danas potpisani ugovori u sklopu Programa sufinansiranja zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove i javne ustanove iz oblasti socijalne zaštite koji otvara vrata zapošljavanju 102 osobe.
Cilj Programa sufinansiranja zapošljavanja medicinskog kadra u javne zdravstvene ustanove i javne ustanove iz oblasti socijalne zaštite COVID – 19 je obezbjeđenje potrebne kvalifikacione strukture radne snage.

Po riječima premijera Nenadića za današnji program izdvojeno je 1.105.122 KM. Planirano je da po 12 ljekara i 24 medicinska radnika sa srednjom školskom spremom (SSS) rade u Općoj bolnici i u JU “Dom zdravlja”, u Hitnoj pomoći pet ljekara i pet medicinskih radnika sa SSS, u Gerontološkom centru jedan ljekar i četiri medicinska radnika (SSS), te po pet medicinskih radnika (SSS) u Domu za nezbrinutu djecu, u Terapijskoj zajednici te u Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba.
Ovaj projekt je urađen u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i njihovim potrebama, ali i Skupština je svojim zaključcima iz moratorija na zapošljavanje isključila zdravstvene radnike.
Također, predstavnici ustanova zahvalili su se premijeru i direktorici što su prepoznali pravi trenutak kada je ova pomoć i najpotrebnija.Druženje uz muziku i roštilj

24

Septembar
2020


U krugu KJU „Gerontološki centar“ Sarajevo je upriličeno druženje za korisnike Centra uz muziku i roštilj poštujući strogo pridržavanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. Na ovaj način Uprava Centra na čelu sa direktoricom Melisom Alibašić - Hadžić željela se zahvaliti korisnicima na strpljenju i razumijevanju koje svakodnevno pokazuju jer ne mogu izlaziti van kruga Centra (8 mjeseci) zbog trenutne epidemiološke situacije, a što je unijelo zadovoljstvo i radost u njihova srca.

Druženje je organizovano u saradnji sa našim prijateljima sarajevskom prehrambenom industrijom SPRIND d.d. koja je donirala somune, kompanijom MUJANIĆ d.o.o koja je donirala veću količinu ćevapa i sudžukica, te mesnoprerađivačkom industrijom Akova Impex d.o.o. koja je donirala pileća krilca i roštiljske kobasice, kojim se i ovim putem zahvaljujemo što su bili dio ovako lijepe priče i pomogli da uveselimo naše korisnike.

<

SVI NEGATIVNI NA COVID-19


U Gerontološkom centru Sarajevo nije bilo virusa, jedan test bio lažno pozitivan

07

Maj
2020


Novinarska agencija Patrija objavila je tekst o situaciji u Gerontološkom centru Sarajevo u proteklom periodu koji Vam prenosimo u cjelosti.

Dok se u regionu zbrajaju žrtve od posljedica ulaska koronavirusa u ustanove koje brinu o osobama u trećoj životnoj dobi u Bosni i Hercegovini situacija je znatno povoljnija i rezultati su odlični. Osim Hercegovine i RS-a u drugim dijelovima BiH domovi su faktički ostali netaknuti.
Čak će se ispostaviti da i u Gerontološkom centru Sarajevo nije bilo virusa, a da je test kod jeden osobe bio lažno pozitivan. Melisa Alibašić-Hadžić, direktorica KJU Gerontološki centar Sarajevo u razgovoru za Novinsku agenciju Patria kazala je da što se tiče samih korisnika njihovih usluga, javnosti je poznato da je nakon testiranja jedne od korisnica potvrđeno da je ista pozitivna na Covida-19, kao i da je nakon toga uslijedilo testiranje svih korisnika, kao i osoblja Centra.

U konačnici sve je rezultiralo negativnim testovima na Covida-19 za sve testirane.

Nakon gore navedenog događaja pozitivna korisnica je više puta retestirana i rezultati su pokazali da je ista negativna, te joj je urađeno serološko testiranje, koje je također pokazalo da korisnica nije pozitivna na Covida-19, a što u konačnici znači da prvobitni pozitivni test nije bio tačan, odnosno Centar za sada i zvanično nema pozitivnih na Covida-19“, kazala je Alibašić-Hadžić.
Ovako pozitivna epidemiološka situacija u samom Centru rezultat je, kako navodi direktorica, mukotrpnog rada kompletnog osoblja, kao i blagovremene mjere o kojima su mnogi mediji, već izvještavali.

„Također želimo naglasiti da KJU Gerontološki centar Sarajevo pored velikog broja usluga koje pruža svojim korisnicima, pruža i uslugu šišanja i brijanja unutar samog Centra od uposlenih u Centru na poziciji frizer-brijač ovakav tip usluga spada u usluge brige i njege korisnika, te samim tim odbacujemo insinuacije malicioznog tipa da je u ustanovu ulazio frizer i time ugrozio zdravlje naših korisnika.

Uzimajući navedeno u obzir želim ovom prilikom da se zahvalim svom osoblju na požrtvovnom radu i trudu koji je za sada urodio plodom nadamo se da će se ovakva epidemiološka slika zadržati u KJU Gerontološki centar Sarajevo“, navela je direktorica.

https://nap.ba/news/65343

Donacija u zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sredstvima

29

April
2020


Norveška Vlada i Vlada Kantona Sarajevo su udruženim sredstvima, putem UNDP-a realizovali, i danas službeno uručili konkretnu pomoć u zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sredstvima KJU Gerontološkom centru Sarajevo.

Uz rukovodstvo Gerantološkog centra, preuzimanju donacije prisustvovali su otpravnica poslova Ambasade Norveške u BiH Siri Andersen, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić.

„Ovo je za nas jako važna donacija i poruka. A ovo mjesto na koji je donacija usmjerena jeste nulti prioritet, kada gledamo sa aspekta rizičnih grupa vezanih za pandemiju koronavirusa širom svijeta, pa tako i u Kantonu Sarajevo. Naš Gerontološki centar jako se dobro nosio sa pandemijom svo vrijeme. Mi znamo da je u zemljama u okruženju virus ušao i u ovu vrstu ustanova. Imali smo sreću i znanje da smo sačuvali Gerontološki centar i sve njegove korisnike od pandemije“, kazao je premijer Nenadić.


Veliko hvala na doniranoj zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sredstvima !Uručena donacija od Grada Sarajeva

17

April
2020


Grad Sarajevo na čelu sa Gradonačelnikom Abdulahom Skakom je ponovo uručilo donaciju nama jako potrebnim zaštitnim rukavica i dezinfekcionim sredstvom za prskanje.


Od srce se zahvaljujemo doniranoj opremi.


Predstavnici humanitarne organizacije "RukaNade" posjetili centar
gdje su donirali značajnu opremu

03

Mart
2020


Humanitarna organizacija "RukaNade" donirala je značajnu opremu našem centru u vidu opremanja jedne prostorije u stacionaru ustanove.


Veliko hvala doniranoj opremi.


Uručena donacija invalidskih pomagala korisnicima
KJU "Gerontološki centar" Sarajevo

03

Mart
2020


Danas je Gerontološkom centru uručena vrijedna donacija invalidskih kolica na električni pogon u vrijednosti od 7000 eura, zajedno sa ostalim invalidskim pomagalima (hodalice sa točovima, invalidska kolica i par štapova).

Ovu donaciju direktorici centra Melisi Alibašić-Hadžić uručila je porodica Davorka i Darko Smit iz Njemačke.

Ovom donacijom značajno će se poboljšati uslovi života jedne od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH i unaprijediti kvalitet usluge u centru za građane treće životne dobi, istakla je direktorica centra Melisa Alibašić Hadžić.


Od srce se zahvaljujemo doniranoj opremi.


Predstavnici Općine Centar u posjeti
KJU "Gerontološki centar" Sarajevo

18

Februar
2020


Predstavnici Općine Centar su, u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, zajedno sa predstavnicima Komisije Općinskog vijeća Centar za statusna pitanja građana treće životne dobi danas posjetili Kantonalnu javnu ustanovu „Gerontološki centar" Sarajevo.

Naš direktni finansijer je Kanton Sarajevo odnosno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo. Za sadašnju upravu ovog centra je prioritet obezbijediti dobre uslove za naše korisnike. Stoga planiramo započeti sa obnovom medicinskog stacionara koji nije obnovljen od osnivanja ovog centra. Za ovaj projekat smo dobili sredstva i uskoro raspisujemo javni poziv za odabir izvođača radova. Također nam je jedan od prioriteta obnova postojećeg lifta odnosno ugradnja novog, kao i obnova postojeće kotlovnice, objasnila je direktorica centra Alibašić-Hadžić.

Zahvaljujemo se na posjeti!


Predavanje za korisnike na temu "Nervoza srca i povišen krvni pritisak",
Predavač dr. Dijana Jelić

28

Januar
2020


Danas u centru doktorica Dijana Jelić je održala predavanje na temu "Nervoza srca i povišen krvni pritisak"

Veliki broj korisnika je pokazalo zaintereovanost, pa su postavljali pitanja i učestvovali u diskusiji.

Nedostatak vazduha, osjećaj gušenja, nepravilan rad srca, bol, probadanje u grudima neki su od simptoma koji upućuju na neurocirkulatorne slabosti ili jednostavnije sindrom zamora.
Radi se o blažem poremećaju srčane akcije koji se može vrlo često javiti u svakodnevnom životu, a klinička slika najčešće se mnogo ne razlikuje od pacijenta do pacijenta. Bitno je naglasiti da postojanje različitih simptoma i tegoba u predjelu srca nije nužno znak nekog ozbiljnog srčanog oboljenja, pojašnjava prim.dr. Dijana Jelić.


01

Januar
2020Prof.dr. Sebija Izetbegović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka uručili poklone korisnicima Gerontološkog centra Sarajevo

31

Decembar
2019


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u društvu prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prisustvovao je organiziranoj proslavi Nove godine za korisnike Gerontološkog centra Sarajevo.

Tokom razgovora sa prof. dr. Izetbegović i direktoricom Gerontološkog centra Melisom Alibašić-Hadžić, bilo je govora o osiguranju dodatnih zdravstvenih usluga za korisnike Centra. Uprava i korisnici su tokom druženja zahvalili na podršci, posebno zbog najavljene jače saradnje sa Gradom, ali i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.
Postoji puno toga na čemu možemo zahvaliti korisnicima ovog Centra koji su naši sugrađani, zato im pokažimo ljubav, pažnju i dužno poštovanje! Bila mi je čast provesti vrijeme sa njima, ali i upravom i uposlenicima Gerontološkog centra"– poručio je gradonačelnik Sarajeva


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima u posjeti centru

25

Decembar
2019


Grad Sarajevo pružio je podršku radu Gerontološkog centra u Sarajevu, institucije koja se brine o starim, hronično bolesnim, invalidnim, iznemoglim i drugim osobama. Osigurani su novi kreveti i posteljine za korisnike ove kantonalne institucije.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, sa saradnicima je posjetio Centar, te u društvu direktorice Melise Alibašić-Hadžić obišao korisnike.

"Bila mi je čast provesti vrijeme sa štićenicima, upravom i uposlenicima Gerentološkog centra. Oni zaslužuju našu punu podršku i bit ćemo sa njima i za Novu godinu kako bi se osjetili dijelom spektakla koji i ove godine pripremamo. Na izvjestan način, briga o njima je obraz cjelokupnog društva i države. Grad Sarajevo se priključio podršci sa željom da boravak štićenika bude ugodniji, ali je ovo svakako potvrda dobre saradnje sa upravom Centra", poručio je gradonačelnik Skaka.

"Imamo vrlo dobru saradnju sa Gradom. Veoma nam je drago da se gradonačelnik odazvao našoj molbi jer je ova kategorija jako ugrožena. Imamo medicinske krevete koji su stari decenijama, neki nisu funkcionalni. Novi kreveti nam mnogo znače, kao i više od 300 novih posteljina. Također, štićenike je obradovala najava gradonačelnika da će biti sa nama za Novu godinu", rekla je direktorica Alibašić-Hadžić.

Gradonačelnik Skaka je tokom posjete pohvalio rad ove institucije, naglašavajući njenu ulogu i značaj brige o ovoj populaciji.


Eldin Huseinbegović s gitarom u ruci obradovao naše korisnike

25

Decembar
2019


Naše korisnike je svojom posjetom obradovao Eldin Huseinbegović, te lijepim pjesmama i sevdalinkama uveselio korisnike.


Drugi susret stručnih radnika u resoru socijalne zaštite na temu
humane metode fiksiranja

24

Decembar
2019


Susret je održan u prostorijama Kantonalne javne ustanove „Gerontološki centar“ Sarajevo, nakon kojeg je ministar Garibija u pratnji direktorice ove ustanove Melise Alibašić – Hadžić obišao stacionarni odjel i prostorije prihvatilišta za beskućnike.

„Upotreba sredstava za fizičko ograničavanje kretanja i djelovanja osoba sa duševnim smetnjama“ tema je o kojoj su, u okviru drugog susreta stručnih radnika resora socijalne zaštite, razgovarali stručnjaci iz ustanova socijalne zaštite.
Ministar za rad, socijalnu zaštitu, izbjegla i raseljena lica KS Malik Garibija istakao je da struka mora pričati o teškim temama i da u zaštitu interesa korisnika ovu temu moramo detaljno analizirati.
„Prije nekoliko mjeseci Ministarstvo je odlučilo krenuti u realizaciju projekta 'Susret stručnih radnika resora socijalne zaštite', tokom kojeg jednom mjesečno okupljamo stručne radnike ove oblasti iz resornog ministarstva i različitih ustanova socijalne zaštite sa kojima sarađujemo, kako bi diskutovali na određenu temu, prepoznali probleme, sanirali ih, našli zajednička rješenja te podijelili međusobna iskustva“, kazao je ministar Garibija u najavi razgovora o navedenoj izuzetno aktuelnoj temi.
Dodao je kako je tema primjene metode fiksiranja aktuelizirana zbog svega što se, nažalost, nedavno dešavalo u Zavodu Pazarić, a čiji su predstavnici i na ovom sastanku podijelili svoja svakodnevna zahtjevna i teška radna iskustva sa svim ostalim učesnicima ovog susreta, razgraničavajući neophodnost metode od njene zloupotrebe.
„Upotreba pomenutih sredstava, odnosno metode fiksiranja, u radu s duševnim bolesnicima zakonski je propisana, tačno je precizirano kako se to radi humano i profesionalno, uz nadzor doktora, te koliko smije da traje. Ona sama po sebi nije sporna, ali je njena zloupotreba ili neprofesionalna upotreba nedopustiva“, istakao je ministar Garibija.
Informisao je i kako je u resornom ministarstvu sačinjena i informacija o tome šta se u ovom pogledu radi u kantonalnim ustanovama socijalne zaštite.
„Namjera nam je da o tome malo više razgovaramo, razmijenimo mišljenja o primjeni različitih praksi, informišemo se o nekim savremenim modernim inputima, a sve s namjerom da pronađemo najbolji metod rada u ovom pogledu“, obrazložio je razloge za razgovor o ovoj više nego aktuelnoj temi ministar Garibija.
Kazao je i kako je i Vladu Kantona Sarajevo informisao da se metoda tzv. blage fiksacije u toku godine primjenjivala kod četiri korisnika u Domu Nahorevo, te kod sedam korisnika u Gerontološkom centru.


Potpisani sporazumi u vrijednosti od 20.000 KM između Općine Novi Grad,
SOS Dječija sela BiH i Gerontološkog centra

18

Decembar
2019


Ugovor su potpisali pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić, direktor programa Sarajevo SOS Dječija sela Faris Njemčević i generalna direktorica Gerontološkog centra Melisa Alibašić - Hadžić.

Općina će sa 15.000 KM pomoći rad Gerontološkog centra koji vodi brigu o osobama treće životne dobi, većinom su to stare iznemogle osobe. „Želim da se zahvalim na donaciji Općini Novi Grad, i nadam se da ćemo imati dobru saradnju i ubuduće“, rekla je direktorica Melisa Alibašić - Hadžić.


Priredba povodom Dječije nedjelje

10

Oktobar
2019


Povodom “Dječije nedjelje” održana je mini priredba za korisnike Centra u izvedbi djece iz KJU “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Sarajevo.


Održana je radionica “Borba protiv zlostavljanja starih osoba
kroz edukaciju i svijest o tome”

07

Oktobar
2019


Održana je radionica vezano za projekat “Borba protiv zlostavljanja starih osoba kroz edukaciju i svijest o tome”. Radionicu održale prof. dr. Wenche Malmedal i asistentica Gunn Steinheim sa NTNU (Norveški Univerzitet za nauku i tehnologiju) Fakultet za medicinu i zdravstvene nauke, Trondheim, Norveška. Učesnici radionice su bili profesori sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Banja Luci i Sarajevu, Fakulteta zdravstvenih studija iz Mostara, Fakulteta političkih nauka Odsjeka za socijalni rad iz Sarajeva, Nacionalnog Erasmus + Office i EEAS Sarajevo (Delegacija EU) te KJU “Gerontološki centar” Sarajevo.

Radionica je održana u prostorijama KJU “Gerontološki centar” Sarajevo.


Posjeta učenika Srednje ekonomske škole u Sarajevu

03

Juni
2019


Korisnike je obradovala posjeta učenika Srednje ekonomske škole u Sarajevu, koji su pripremili niz iznenađenja. Veliki broj učenika u pratnji profesorice Senide Čeljo je pripremio bogat kulturno-zabavni program.

Pored toga organizovana je i tombola na kojoj su oni sretni korisnici dobili novčane nagrade. Korisnike su učenici i počastili sokom i slatkišima, te su uručili i poklon pakete.


Posjeta svještenika Jadrana Danilovića povodom nastupajućeg pravoslavnog Vaskrsa

27

April
2019


Sveštenik Jadran Danilović je posjetio centar povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, te uputio najiskrenije čestitke.


Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa upućujemo najiskrenije čestitke sa željom da praznik Hristvog vaskrsnuća provedu u atmosferi radosti, sreći i dobrom zdravlju.


Pripreme za Uskrs: farbanje jaja, druženje i zabava

19

April
2019


Povodom najvećeg katoličkog praznika Uskrsa korisnici centra uz druženje i zabavu farbali jaja.
Tom prilikom ofarbano je 500 komada jaja.

Svim kršćanima u našem centru, te njihovim porodicama, prijateljima koji po Gregorijanskom kalendaru u nedjelju proslavljaju Uskrs želimo sretne i blagoslovljene blagdanske dane.


Top bend iz Sarajeva održao koncert

17

Mart
2019


Članovi Top benda za korisnike održali koncert. Dobar provod, ples i pjesma oraspoložili su korisnike centra.
Hvala na ugodnom druženju.


Forum žena SDP u posjeti centru

08

Mart
2019


Članice Foruma žena SDP povodom međunarodnog dana žena, uz prigodne poklone, posjetili naše korisnike, te proveli vrijeme u druženju uz pjesmu i ples.

SRETAN 8. MART !!!


Posjeta učenika Pete gimnazije Sarajevo

28

Februar
2019


Učenici Pete gimnazije sa nastavnim osobljem posjetili Centar za potrebe projekta "Građanin", te nakog toga prisustvovali muzičkoj sekciji sa korisnicima.


Posjeta članova hora "Centra za zdravo starenje" Novo Sarajevo

13

Februar
2019


Centar su posjetili članovi hora "Centra za zdravo starenje" Novo Sarajevo. Uz muziku i pjesmu proveli ugodno druženje sa korisnicima naše ustanove.


Posjeta nastavnika i učenika OŠ "Osman Nuri Hadžić" Sarajevo

20

Decembar
2018


Pred novogodišnje praznike Centar su posjetili učenici i nastavnici OŠ "Osman Nuri Hadžić" Sarajevo. Uz prigodne poklone, pripremili su i kratak zabavni program za naše korisnike, te su se upoznali sa uslovima života u našem Centru.


Članovi Centra za zdravo starenje u posjeti KJU Gerontološkom centru Sarajevo

07

Decembar
2018


Članovi hora Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo, naši dragi i uvijek rado viđeni prijatelji, posjetili su Gerontološki centar Sarajevo.
Uz prigodne poklone, pjesmu i druženje proveli su ugodno vrijeme sa našim korisnicima.


iCoDem/18 – Međunarodni kongres o demenciji 2018

27

Novembar
2018


U okviru kontinuirane edukacije uposlenici Gerontološkog centra prisustvovali su Internacionalnom kongresu o Demenciji u Sarajevu.
Na kongresu je prezentovano više plenarnih predavanja i Simpozijuma. Pored neuroloških i psihijatrijskih tema u vezi demencije (rana dijagnoza, farmakoterapija, fazama demencije) razgovaralo se o uzrocima demencije, komplikacijama, pratećim bolestima, nefarmakološkom pristupu tretmana demencije te životu sa demencijom.


DA LI JE SARAJEVO ZANEMARILO SVOJU OBAVEZU: BRIGU O STARIJIM SUGRAĐANIMA?

29

Oktobar
2018


O tempora! O mores! Čudnih li vremena, povikao je Ciceron kao uzvik zgražanja nad stanovitim pojavama u društvu otkrivši urotu koju je pripremao Katalina. Da li se ova izreka danas može primijeniti na odnos najšire društvene zajednice prema osobama treće životne dobi koje su u potrebi socijalne i svake druge zaštite i brige? Može li se govoriti o uroti?


Kako aktuelna situacija izgleda, moglo bi se tvrditi da je društvena zajednica kao najširi oblik ostvarenja osnovnih ljudskih prava – pravo na život dostojan čovjeka, svojim ignorantskim ponašanjem, duboko zaglibila u urotu koja za cilj ima totalno zanemarivanje i izbjegavanje interesa za unapređenja životnih uvjeta svojih starijih i iznemoglih članova. Sigurni smo da tako ne mora biti. U razvijenim i socijalno osviještenim zajednicama posebna briga posveti se mladom naraštaju kao sljedbeniku naših ideja i ostarjeloj populaciji kao zahvala za ono što su stvorili da mi danas uživamo.

Kakva je situacija i kakvu sudbinu mogu očekivati korisnici „Staračkog doma u Nedžarićima“ u Sarajevu, čiji službeni naziv glasi: Kantonalna javna ustanova "Gerontološki centar" Sarajevo?

Da li znate da Kantonalna javna ustanova „Gerontološki centar“ Sarajevo nije budžetski korisnik? Ovaj Gerontološki centar, iako je kantonalni, posluje na principu samofinansiranja. Imajući u vidu socijalni status korisnika, jasno je da cijena boravka u takvoj ustanovi mora biti prilagođena njihovoj platežnoj moći. Na žalost, takve cijene mogu pokriti samo osnovne troškove boravka i tekućeg održavanja objekata. U slučaju većih tehničkih ili građevinskih zahvata, u okviru vlastith finansijskih sredstava ne postoje dovoljne rezerve te je ova ustanova prisiljena obratiti se društvenoj zajednici i građanima sa apelom za pomoć u prevazilaženju određenih finansjskih poteškoća.

Kao primjer ignorantskog odnosa i nedostatka brige za starije članove društvene zajednice navodimo slučaj koji na slikovit način prikazuje i potvrđuje naprijed navedeno. Gerontološki centar se suočio sa činjenicom da su se računi za utrošenu vodu iznenada pojavili enormno uvećani. Odmah su poduzete mjere na otklanjanju eventualnih nedostataka i kvarova na vlastitim unutrašnjim instalacijama. Računi se nisu smanjivali što je ukazivalo na činjenicu da voda nekontrolisano ističe unutar podzemnog cjevovoda. Sumnje su se potvrdile nakon stručnog pregleda i konstatacije da je postojeći podzemni cjevovod znatno oštećen usljed dugogodišnjeg korištenja te da je potrebna intervencija u smislu zamjene dotrajalih dijelova cjevovoda.Svjesni činjenice da s raspoloživim finansijskim sredstvima nije moguće sanirati ova oštećenja, odlučeno je da se za finansijsku pomoć u smislu doniranja nedostajećeg dijela troškova za saniranje ovog kvara obratimo relevantnim institucijama u Kantonu, Gradu kao i pojedincima za koje smo smatrali da bi mogli imati razumijevanje i empatiju prema korisnicima Gerontološkog centa.
Uvjereni da će biti svjesni važnosti rada našeg Centra, obratili smo se Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Gradonačelniku Sarajeva, s molbom da doniranjem dijela finansijskih troškova sanacije ovog kvara pruže podršku našem predanom radu koji se obavlja u veoma teškim uslovima. Posebno smo naglasili da će rekonstrukcija vanjske vodovodne mreže predstavljati dugotrajno i kvalitetno rješenje te stvoriti nove uštede koje će biti na raspolaganju za poboljšanje kvaliteta boravka naših korisnika.
„Čudnih vremena“, govorio je Ciceron prije više od 2000 godina, a mi ovim povikom želimo upoznati javnost da niko od navedenih kojima smo uputili vapaj za pomoć nije pokazao niti minimum empatije prema 340 korisnika Gerontološkog centra, čak ne uputivši ni kurtoazan odgovor na upućene molbe. Da ipak ima i odgovornih, koji su socijalno na višem nivou od svojih kolega u Kantonu i Gradu Sarajevo, navodimo primjer općine Novi grad Sarajevo. Svojim grant sredstvima, za koja su dali odobrenje da se iskoriste u svrhu rješavanja ovog problema, stali su uz rame uposlenicima i v.d. direktoru Gerontološkog centra, u nastojanjima da ovaj veliki problem rješavamo na zadovoljstvo onih koji prema korisnicima Gerontološkog centra gaje empatiju i razumiju njihovu potrebu da svoje staračke dane provedu u uvjetima dostojnim njihovih godina života.

Ovim putem njima se zahvaljujemo i ponovo apelujemo na institucije i pojedince u Kantonu i Gradu Sarajevo da podrže naše nastojanje da se smanjenjem troškova za utrošenu vodu, doprinese poboljšanju standarda boravka korisnicima ovog Centra.


Obilježen 1.oktobar - Međunarodni dan starih osoba

01

Oktobar
2018


Povodom Međunarodnog dana starih osoba u centru je održan kulturno - zabavni program za korisnike.

Poetesa i pjevačica Rahima Halimanović i sevdalije Nazif Daglar i Andrija Števanić, spletom tradicionalnih bosanskohercegivčkih pjesama sevdalinki počastili su prisutne. Naše korisnike su počastili i poklon paketima učenici Turskog koledža Sarajevo, sa nastavnim osobljem.

Događaj je bio i medijski popraćen, te su korisnici uz svečani ručak obilježili ovaj dan.


Svim osobama treće životne dobi čestitamo Međunarodni dan starijih osoba želeći im što kvalitetniji život.


U posjeti tamburaši u izvedbi starogradskih pjesama

30

Juni
2018


Realizovan je kulturno-zabavni program za korisnike u izvedbi tamburaša, koji su svirali starogradske pjesme, te su nastojali ispuniti sve muzičke želje korisnika.


Klaunovi Crveni Nosovi u posjeti Gerontološkom centru

19

Juni
2018


U sklopu festivala „Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu 2018“ Udruga za promicanje kulture i umjetnosti JA BIH… iz Zagreba – u suorganizaciji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, te Napretkovim Kulturnim Centrom iz Zagreba, a uz potporu i podršku Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te Kantona Sarajevo – organizira festival „Ja BiH…5 dana Zagreba u Sarajevu 2018“.
Tom prilikom su posjetili Gerontološki centar Crveni Nosovi klaunovi doktori i izveli zabavni program za korisnike Centra.


Učenici Srednje škole za saobraćaj i komunikacije u posjeti Gerontološkom centru

12

Juni
2018


Učenici Srednje škole za saobraćaj i komunikacije održali su prigodan program za korisnike Centra te ih počastili sa poklonima.