Aktuelnosti

Dešavanja u Centru i šire


Posjeta članova AKCUS "Seljo" iz Sarajeva i zaposlenika "Radio M" Sarajevo

03

Decembar
2017


Korisnike centra obradovali su članovi AKCUS "Seljo" Sarajevo priredbom kao i zaposlenici "Radija M" Sarajevo, koji su zajedno sa grupom učesnici projekta pod nazivom "Ispunimo srca".
Korisnike su počastili tortom, sokovima, te najaktivnije u plesu i pjesmi poklon paketićima.

Uz orkestar su pjevali pjesme, plesali, a zaigralo se i nezaobilazno kolo.
Svoje oduševljenje iskazali su i izjavama za Radio M.


Povodom Međunarodnog dana humanosti
posjetili su nas učenici O.Š. "Ćamil Sijarić"

23

Novembar
2017


Naše korisnike su povodom Međunarodnog dana humanosti posjetili i počastili poklon paketima učenici O.Š."Ćamil Sijarić", sa nastavnim osobljem.
Zahvaljujemo na posjeti i ostvarenoj saradnji.


Studentice psihologije u posjeti centru

17

Novembar
2017


Svojom posjetom su nas obradovale studentice psihologije koje su obavljale praktičnu nastavu u Gerontološkom centru, te iz tog perioda ih vežu nezaboravne uspomene.
Katarina Mišetić i Elma Krzić su posjetom obradovali korisnike i počastili ih, te evocirali brojne uspomene.


Posjeta predstavnika udruženja "Youth for peace"

17

Novembar
2017


Danas su naše korisnike svojom posjetom obradovali predstavnici udruženja "Youth for peace", članovi Mladih lidera sa svojom predstavnicom koordinatoricom Lamijom Hubanić.

Korisnici su sa omladinom izrađivali čestitke za predstojeće praznike, igrali društvene igre te pjevali i plesali.
Na kraju su ukusnim domaćim kolačićima i sokom počastili sve korisnike.


Održano stručno predavanje za korisnike
na temu „ Šećerna bolest i prevencija“

16

Novembar
2017


Danas je u prostorijama Centra održano stručno predavanje za korisnike na temu „ Šećerna bolest i prevencija“.
Predavanje su održale članice prvog ženskog Lions kluba u BiH, inače ljekari specijalisti i profesori na Visokoj zdravstvenoj školi.

Ovo je još jedna uspješno realizovana aktivnost i saradnja koju imamo sa članicama Lions kluba. Zahvaljujemo se i radujemo se i budućoj saradnji.


Posjeta učenika O.Š. „ Mehmed - beg Kapetanović Ljubušak“ iz Sarajeva

15

Novembar
2017


Danas su nas svojom posjetom obradovali učenici O.Š.„ Mehmed - beg Kapetanović Ljubušak“ iz Sarajeva.
Učenici su se družili sa korisnicima, igrali društvene igre, te pjevali i plesali.Zahvaljujemo se nastavnom osoblju i učenicima, na izdvojenom vremenu te na poklonima koje su pripremili za sve korisnike prisutne u klubu.


Posjeta predstavnika udruženja penzionera Kantona Sarajevo

11

Novembar
2017


Posjetili su nas predstavnici udruženja penzionera Kantona Sarajevo, na čelu sa predsjednicom udruženja gospodjom Vesnom Grgić.
Družili su se aktivno sa korisnicima, te su odgovarali na brojna pitanja iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, te penzionerima kao najugroženijoj kategoriji stanovništva.

Obećan je nastavak saradnje, te kontinuitet u zalaganju za narušena prava penzionera, koji spadaju u najugroženiju kategoriju stanovništva.


Učestvovanje na Međunarodnom seminaru na temu
“Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba” u Beogradu

03

Novembar
2017


U periodu od 01.11.-02.11.2017. godine Gerontološki centar uzeo je aktivno učešće na Međunarodnom seminaru koji se održao u Beogradu vezano za temu “Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba”.

Seminaru prisustvovali predstavnici iz Norveške, Irske, Hrvatske, Srbije i BiH. Seminar su vodile prof.dr. Wenche Malmedal sa Univerziteta nauke i tehnologije iz Norveške (NTNU), Fakultet za medicine i zdravstvene studije u Trondheimu, Odsjek za javno zdravlje i sestrinstvo i prof.dr. Amanda Phelan sa Univerziteta u Dablinu – Irska (UCD), Fakultet za sestrinstvo, akušerstvo i zdravstvene sisteme.
Navedeni seminar je priprema za apliciranje za projekat EU Erasmus + Izgradnja kapaciteta gdje će glavni partneri biti Univerziteti (Norveška, Irska, Srbija, Hrvatska i BiH) a pridruženi partneri će biti Crveni krst iz BiH i Srbije , Fondacija “Zajednički put” iz Hrvatske i KJU “Gerontološki centar” Sarajevo.

Na seminaru aktivno učestvovala šef Službe socijalnog rada Adela Bahto.


Posjeta učenika osnovne škole "Isak Samokovlija" Sarajevo

27

Oktobar
2017


Danas su Gerontološki centar svojom posjetom obradovali učenici osnovne škole "Isak Samokovlija" Sarajevo.
Članovi horske sekcije škole u pratnji nastavnika pripremili su muzički program za korisnike, te ih sve obradovali voćem, toplim čajem i slatkišima.

Obećali su doći opet i uveseliti nas sve zajedno.


Posjeta uposlenika iz prihvatilišta u Budimpešti (Mađarska)

23

Oktobar
2017


Naš Centar su posjetili uposlenici prihvatilišta, iz Budimpešte, Mađarska.
Uposlenici prihvatilišta su razmijenili iskustva sa našim osobljem, o problemima skitnje, prosjačenja te osoba treće životne dobi koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, te potrebom za prihvatilištima svuda u svijetu.


Posjeta JU "Gerontološki centar" Banja Luka

19

Oktobar
2017


Uposlenici KJU “Gerontološki centar” Sarajevo posjetili su JU “Gerontološki centar” Banja Luka sa ciljem razmjene iskustva u radu sa osobama treće životne dobi.
Tom prilikom se razgovaralo o problematici ustanova i obišli objekti.


Posjeta vrtića Labudovi (obilježavanje Dječije nedjelje)

04

Oktobar
2017


U sklopu obilježavanja Dječije nedjelje, a i povodom 1.oktobra - Medjunarodnog dana starih osoba, našu ustanovu su posjetila djeca iz JU "Djeca Sarajevo", tačnijeiz vrtića Labudovi.
Grupa od 15 djece, uzrasta od pet godina je došla u pratnji odgajateljica, te su pripremili recitacije i dječije pjesme za naše korisnike.
Uživali smo u dječijim pjesmama i zvonkim glasićima, te se radujemo novoj posjeti.


Obilježen 1.oktobar - Međunarodni dan starih osoba

02

Oktobar
2017


U centru je na prigodan način obilježen 1.oktobar - Međunarodni dan starih osoba.
U kulturno zabavnom dijelu programa učestvovali su KUD "Baščaršija", i izvođač narodne muzike Semir Ceric Koke.
Prisutni su bili i predstavnici ustanova sa područja Kantona Sarajevo, te raznih organizacija.Događaj je bio i medijski popraćen, te su korisnici uz svečani ručak obilježili ovaj dan.
Ovom prilikom se zahvaljujemo svima, a takodje i našim donatorima, na izdvojenim donacijama.


Manifestaciji “Dani zdravstva” Sarajevo

29

Septembar
2017


Na manifestaciji “Dani zdravstva” uposlenici i korisnici Gerontološkog centra aktivno su učestvovali sa radovima sa likovne sekcije i prisustvovali na predavanjima i konferenciji iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite.


DANI ZDRAVSTVA 28-30.09.2017. godine

17. Međunarodni specijalizovani sajam "Medicop"
1. Međunarodni sajam za osobe treće životne dobi "Zlatna dob"

27

Septembar
2017Stručno edukativni program 28 - 30 / 09 / 2017 - 10:00 - 18:00

Posjeta "Naš dom" Travnik

26

Septembar
2017


Uposlenici KJU “Gerontološki centar” Sarajevo posjetili su “Naš dom” Travnik sa ciljem razmjene iskustva u radu sa osobama treće životne dobi. Tom prilikom se razgovaralo o problematici ustanova i obišli objekti.


Posjeta kolega iz Slovenije

15

Septembar
2017


Danas su nas posjetili uposlenici doma za zastitu starih lica DOM UPOKOJENCEV DOMŽALE, Slovenija.
Sa kolegama smo razmijenili iskustva te obećali nastavak saradnje.


Manifestacija "Nahofest 2017" u organizaciji KJU "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba" Nahorevo

08

Septembar
2017


Povodom Dana Kantonalne javne ustanove „Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba“ u Nahorevu, uposlenici Doma su zajedno sa štićenicima, u petak 8. septembra 2017. godine, organizovali manifestaciju pod nazivom „Nahofest 2017“.
Učešće su i ovog puta uzeli predstavnici ustanova socijalne zastite Sarajevo, a ispred Gerontološkog centra Sarajevo učestvovao je korisnik Ibrahim Turbo, sa pjesmom Safeta Isovica "Sabah zora rudi" te je osvojio treće mjesto.

Čestitamo.


Koncert ilahija i kasida

04

Septembar
2017


Održan je Bajramski koncert u saradnji sa Rijasetom islamske zajednice i mualimama koje mjesečno dolaze u nas Centar učeći zikr.


Posjeta udruženja "Saz"

31

Avgust
2017


Naše korisnike su posjetili članovi udruženja "Saz", koji su okupili brojne interpretatore sevdalinki i starogradskih pjesama.Većina izvođača je nastupila i na ovogodišnjem Ilidžanskom festivalu, te su naši korisnici imali priliku uživati u brojnim pjesama.
Članovi udruženja se uvijek rado odazovu našem pozivu, te im se od srca zahvaljujemo.


Koncert ilahija i kasida

06

Juli
2017


U organizaciji Rijaseta islamske zajednice u BiH organizovan je koncert ilahija i kasida.
Korisnici su uživali u izvanrednom programu, a za sve prisutne pripremljen je i poklon paketić sa slatkišima. Pored ovoga donirana je i garderoba za sve korisnike Centra i prihvatilišta za skitnice i prosjake.


Priredba KSC Stup i posjeta Karitasa

13

Juni
2017


Učenici produženog boravka KSC Stup su za kraj školske godine odlučili posjetiti Gerontološki centar, te nas počastiti sa divnom priredbom.
Naši dobrotvori iz Karitasa su bili sa sa njima, te su donirali stotinu poklon paketa, za korisnike Centra, a ujedno koristimo priliku da im se zahvalimo na izuzetnoj podršci i saradnji sa našom Ustanovom.


Izlet - planina Igman

12

Juni
2017


U prelijepom prirodnom ambijentu Igmanskog Velikog polja naši korisnici su uživali u prirodnim ljepotama, svježem vazduhu i druženju, te poželjeli novi izlet u što skorije vrijeme.


Posjeta kolega iz doma Rogaška Slatina, Slovenija

12

Juni
2017


Posjetile su nas kolege iz doma Rogaška Slatina iz Slovenije.Ovo je bila četvrta posjeta kolega iz Slovenije, koji su razmijenili iskustva rada sa nama. Dom Rogaška Slatina je privatni dom koji posluje i radi po svim standardima evropske unije, te je razmjena iskustva bila od iznimnog značaja.


Posjeta uposlenika staračkog doma Bežigrad, Slovenija

26

Maj
2017


Druga grupa uposlenika staračkog doma Bežigrad iz Slovenije, je posjetila naš Centar.
Razmijenjena su iskustva sa uposlenicima, predočen rad službi i Ustanove, te uz kratak obilazak realizovana još jedna u nizu uspješnih posjeta Centru.


Radionica na temu "Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba"

23

Maj
2017


Centar je bio domaćin dvodnevne internacionalne radionice na temu "Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba". Voditelj i organizator projekta jeste profesorica sa Medicinskog fakulteta u Trondheimu, Norveška Wenche Karin Malmedal, zajedno sa profesoricom iz Belfeilda, iz Irske Amandom Phelan.
Učesnici u projektu su bili predstavnici naše zemlje, Srbije, Crne Gore, Hrvatske. Radionica je bila od izuzetnog značaja sa puno pitanja i odgovora, te se razgovoralo o problematici u radu i izazovima koje rad sa osobama treće životne dobi predstavlja, uključujući i teme o kojima se jako malo govori i istražuje.

Razmjena iskustava o radu sa kolegama iz struke i srodnih oblasti na ovom nivou je zaista od ogromnog značaja te će zasigurno osigurati kvalitetniji rad kao i učešće u nizu istraživanja i projekata koji tek slijede.
Zahvaljujemo se svim gostima i učesnicima projekta te se nadamo nastavku saradnje kako je i dogovoreno, te smo ponosni što smo bili domaćini radionice od izuzetnog značaja iz ove oblasti.


Gerontološki centar Sarajevo kupio i sanitetsko vozilo

22

Maj
2017


Kantonalna javna ustanova Gerontoloski centar Sarajevo sve čini na poboljšanju kvaliteta usluga korisnicima centra. Preduzimljivi direktor Ismet Skoko sa saradnicima ovaj centar u Nedžarićima učinio je oazom mira za ljude u trećoj životoj dobi.


Nakon instaliranja vatrodojavnog sistema u korisničkim sobama, ali i ostalim prostorijama, pa tako i u Prihvatilištu za skitnice, prosjake i beskućnike, te nabavke novog namještaja u dnevnim boravcima, kupljeno je i sanitetsko vozilo za medicinski transport korisnika do Kliničkog centra na Koševu, odnosno Opće bolnice.

Posjeta kolega iz Slovenije

19

Maj
2017


KJU "Gerontološki centar" Sarajevo posjetile su dvije grupe uposlenika staračkih domova iz Slovenije. U prvoj grupi bili su predstavnici, staračkog doma dr. Janka Benedika,Radovljica, a druga grupa su bili uposlenici doma Bežigrad iz Ljubljane.
Kolege, naše goste smo upoznali sa historijatom, načinom rada, službama te radu i funkcionisanju doma. U sklopu posjete organizovan je i obilazak Centra, te na taj način realizovana uspješno jos jedna u nizu dugogodišnjih posjeta slovenačkih kolega.


Radionica "Klub knjige"

12

Maj
2017


Počeo je svojevrstan pilot projekat JU "Biblioteke grada Sarajeva", u kojem je učešće uzela i naša Ustanova.
Riječ je o biblioterapiji koja je prema mnogim istraživanjima ocijenjena kao metoda pomoću koje se postiže izvanredan zdravstveni benefit a naročito u borbi protiv demencije.

Radionicu smo nazvali "Klubom knjige", te su korisnici sat vremena uživali sa gospođom Vesnom Bukal, diplomiranom bibliotekarkom i bachelorom socijalnog rada.
Na prvoj radionici korisnici su se upoznali sa projektom, razgovarali, te im je gospođa Bukal, čitala odlomke iz knjige čuvenih zgoda i nezgoda Nasrudin hodže. Razgovaralo se o pisanoj riječi, brojnim autorima, a za sljedeći put predloženo je čitanje poezije čuvenog Jesenjina. Radujemo se daljem nastavku saradnje.


Predstavnici uposlenika firme Alcon, na čelu sa menadžericom
Sanelom Džebo u posjeti centaru

11

Maj
2017


Kao jedna od vodećih farmaceutskih kompanija, firma Alcon je u okviru svog društveno korisnog rada drugu godinu zaredom odlučila da obraduje korisnike našeg Centra. Sa pripremljenim slasticama, sokovima i kafom, uz muziku i pjesmu počastili su sve naše korisnike prisutne u klubu, a obećali su i nastavak saradnje. Još jednom se srdačno zahvaljujemo dragim gostima.


Posjeta članova Kluba Leo

22

April
2017


Posjetilo nas je nekoliko članova kluba Leo, sa kojima naš Centar već ima ostvarenu saradnju.
Članovi kluba Leo su studenti, koji nisu žalili provesti ugodnu subotu sa korisnicima Centra. Uživali su u zajedničkom druženju sa korisnicima počastivši ih, te uz muziku i pjesmu uveselilo hladno proljetno subotnje jutro.


Velikodušna donacija Vlade Japana našoj ustanovi

20

April
2017


Našoj ustanovi uručena je donacija u vidu hibridnog vozila marke Toyota RAV4 od Vlade i naroda Japana. Krajnji korisnici ovog granta su ustanove socijalne zaštite širom BiH.
Ministarstvo civilnih poslova BiH je već distribuiralo 80 hibridnih vozila u 80 institucija u FBiH, RS i Brčko Distriktu. Korisnici ovog granta su socijalno ugrožene kategorije, kao što su osobe s invaliditetom i osobe treće životne dobi. Treba istaći da su upravo Vlada i narod Japana su najveći donator u BiH nakon rata.

Osim toga, vozila koja koriste ekološki čisti dizel i hibridna vozila su ekološki prihvatljiva vozila. Ona su rezultat dostignuća japanske napredne tehnologije i zato se nazivaju "Vozila nove generacije".


Hor "Sevdalije"

13

April
2017


U četvrtak je održano prekrasno druženje hora "Sevdalije" koji inače dolaze iz Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo.
Članovi hora su pjevali veliki broj pjesama a naročito sevdalinki na izuzetno profesionalan način čime su opravdali svoje ime. Mnogi su pronašli veliki broj starih prijatelja i poznanika među korisnicima Centra, čime je druženje postalo još ljepše i prisnije.
Takođe su slatkišima počastili korisnike koji su bili prisutni na druženju, a obećali su i nastavak saradnje s obzirom da ni ova posjeta nije bila prvi put.


Učenici Prve bošnjačke gimnazije razveselili naše drage korisnike

10

April
2017


Naše korisnike se posjetili učenici Prve bošnjačke gimnazije iz Sarajeva.
Ugodno poslijepodne je proteklo u druženju, razgovoru, pjesmi te igranju šaha. Učenici su došli u pratnji profesorice vjeronauke Remzije Hurić - Bečirević.


Priredba povodom 100 godina Lionsa u svijetu

08

April
2017


Prvi ženski Lions klub u Sarajevu je organizovao priredbu u centru, a povod je obilježavanje 100 godina Lionsa u svijetu, a sve na inicijativu dekanese Fakulteta zdravstvenih studija doc. dr. Dijane Avdić.
Gosti su bili " Udruženje za pomoć i podršku djeci i roditeljima " Čarobna kućica" i I3 razred O.Š. "Safet - beg Bašagić.
Djeca su pripremila kratak kulturno-umjetnički program, a korisnicima je podijeljeno, voće i kolači koje su donirali naši dragi gosti.
Uz šarenilo balona, dječiji smijeh i graju proteklo je ugodno subotno druženje.


Druženje s učenicima I gimnazije Sarajevo

17

Mart
2017


Nezaboravno druženje su nam priredili učenici I gimnazije u pratnji svojih profesora.
Iskazali su zavidne talente u glumi, recitacijama te muzičkim performansom. Učenici su slatkišima počastili korisnike, a uručili su donaciju knjiga, te časpoisa i skandinavki.


Predstavnici udruženja osoba sa cerebralnom paralizom Federacije BiH u posjeti

17

Mart
2017


Naš Centar posjetili su predstavnici udruženja osoba sa cerebralnom paralizom Federacije BiH, na čelu sa predsjednicom Saveza Prof. dr. Emira Švraka u okviru projekta “Adaptacije i prilagođavanje prostora Saveza", čiji je sufinansijer Općina Novi Grad.
Smatrali su neophodnim, da se naša Ustanova uključi u realizaciju predstojećih aktivnosti projekta, čiji su korisnici osobe s psihofizičkim teškoćama.

Cilj je pokretanje projekta i predstojećeg seminara, na temu: “ Socijalna inkluzija i barijere: arhitektonske, informaciono –komunikacijske i socijalno – ekonomske.” Dogovoren je nastavak saradnje i apsolutna podrška naše Ustanove predstojećem projektu i aktivnostima vezanim za isti.


Obilježavanje 08. marta, Međunarodni dan žena

08

Mart
2017


I ove godine za naše korisnike, je organizovano niz iznenađenja i posjeta. Prvo su nas posjetili najmlađi, a to su bila djeca iz vrtića Nur, koji su sa svojom grupom i odgajateljicama, napravili poklon ružu za naše korisnice. Djeca su se zabavljala i pjevala sa korisnicima.

Nakon te posjete korisnici su uživala u sevdalinkama, a usput su im podijeljeni i Klasovi poklon paketići. Firma Klas je svim damama čestitala Osmi mart i u akciji „ Osmijeh za dame“, i uz inspirativnu poruku - Mali simbol pažnje za tako jake žene.
Na kraju, a već tradicionalno posjetili su nas i članovi Rotaract kluba, koji su podijelili karanfile svim pripadnicima nježnijeg pola. Uz muziku, pjesmu, i tradicionalno kolo prošao je još jedan Osmi mart.


Udruženje SAZ obradovalo korisnike

07

Mart
2017


Naše korisnike je svojom posjetom 07.03.2017. godine obradovalo udruženje SAZ. Članovi udruženja su eminentni izvođači i interpretatori sevdalinki i starogradskih pjesama.
Gospođa Mukadesa Baždarević –Suljović, etnomuzikolog i predsjednica ovog udruženja, je organizovala koncert te lijepom pjesmom i sevdalinkom uveselila naše korisnike.


Srednja ekonomska škola iz Sarajeva pripremila niz iznenađenja

02

Mart
2017


Korisnike je obradovala posjeta učenika Srednje ekonomske škole, koji su pripremili niz iznenađenja.
Veliki broj učenika trećih i četvrtih razreda u pratnji profesorice Senide Čeljo je pripremio bogat kulturno-zabavni program.

Pored toga organizovana je i tombola na kojoj je deset korisnika dobilo novčane nagrade.Korisnike su učenici i počastili sokom i slatkišima, te su uručili donacije u garderobi, te prehrambeno-higijenskim artiklima.


Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Praznična atmosfera u Gerontološkom centru

01

Mart
2017


Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Kulturno-umjetničko društvo Baščaršija družili su se sa najstarijim sugrađanima.
Korisnicima centra su se predstavili sa koreografijama naroda i narodnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, a nakon toga je upriličeno zajedničko druženje sa publikom uz sevdalinke i pjesmu.

Kulturno-umjetničko društvo Baščaršija od 1994. godine nastavlja tradiciju KUD “Miljenko Cvitković“ koje je osnovano 18.1.1947. godine, 70 godina postojanja i uspješnog rada na očuvanju i prezentiranju folklorne baštine Bosne i Hercegovine.


Organizovan kratak obilazak i posjeta planini Trebević

21

Februar
2017


U saradnji sa turističkim vodičima Kantona Sarajevo a u organizaciji gospođe Jadranke Šuster, organizovan je kratak obilazak i posjeta planini Trebević, za dvadeset korisnika našeg Centra.
Korisnici su uživali u prelijepom ambijentu hotela Pino, te su uz planinski čaj, prisjetili brojnih zanimljivosti vezane za ovu planinu.


Srdačan gest našeg korisnika

15

Februar
2017


Korisnik Gerontološkog centra, Bešić Mugdin poklonio je i uručio svoj ručni rad voditeljici Brankici Rudan sa logom TVSA prenosom uživo za Jutarnji program.


Instaliranje vatrodojavnog sistema

05

Januar
2017


U toku je izvođenje radova na vatrodojavnom sistemu koji služi za ranu detekciju požara.

Sistemi za otkrivanje i javljanje požara imaju ključnu ulogu pri zaštiti ljudskih života i materijalnih resursa.
Visokokvalitetni vatrodojavni sistemi moraju u najranijoj fazi detektirati događaj nastanka požara kako bi se pravovremeno zaustavilo daljnje širenje požara, na način da se alarmira i upozori korisnik.

Predsjedateljica Skupštine KS Ana Babić u posjeti “Gerontološkom centru”

30

Decembar
2016


Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić posjetila je danas Kantonalnu javnu ustanovu “Gerontološki centar” i tom prilikom održala sastanak sa zaposlenicima, te obišla naše korisnike.

Veoma sam zainteresirana za projekte koje namjeravate realizirati u narednom periodu, a za koje ćete uvijek imati podršku od mene. Dolaskom ministrice Amele Dautbegović na čelo vašeg resornog ministarstva poduzeti su značajni koraci u oblasti socijalne zaštite kojim su se konačno počeli rješavati problemi sa kojima su se suočavale mnoge, a među njima i vaša ustanova.
Duboko vjerujem da neće izostati podrška, kako vašeg resornog ministarstva tako i cijele Vlade KS, vašoj ustanovi koja se brine o osobama treće životne dobi. Iako su baš one, nažalost, u našem društvu marginalizirane, mišljenja sam da ne smiju biti otpisane, nego stalno trebaju biti u fokusu našeg interesovanja
”, rekla je predsjedatejica Babić.


Proslava dana centra

29

Decembar
2016


Uposlenici KJU "Gerontološkog centra" Sarajevo proslavili dan centra i završetak uspješne poslovne godine.


KJU "Gerontološki centar" Sarajevo se u skladu s ostvarenim poslovnim rezultatima izdvojila kao natprosječna te se svrstala u sami vrh bonitetno pouzdanih partnera

26

Decembar
2016


U sklopu LRC-ovog projekta Bonittetne certifikacije preduzeća u BiH, KJU "Gerontološki centar" Sarajevo se u skladu s ostvarenim poslovnim rezultatima izdvojila kao natprosječna te se svrstala u sami vrh bonitetno pouzdanih partnera.
U 2016. godini LRC d.o.o. je na Business Leadership konferenciji u Sarajevu započeo izdavanje Certifikata bonitetne pouzdanosti privrednim subjektima, za koje se na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara može procjeniti visok stepen vjerovatnoće da se radi o finansijski pouzdanim partnerima.
Tom prilikom KJU "Gerontološki centar" Sarajevo je dodjeljen certifikat za 2016. godinu koji potvrđuje da su finansijsko stanje i opće poslovanje na visokom nivou, te da se nalazimo u samom vrhu najpouzdanijih kompanija u BiH.


R&S proslavio 20 godina postojanja uz muziku i ples

10

Decembar
2016


Uposlenici firme R&S su obradovali korisnike našeg Centra, povodom dvadeset godina postojanja njihove firme.
Firma R&S je dugogodišnji poslovni partner te su iskoristili, ovu godišnjicu da uruče vrijednu donaciju našem Centru, organizuju malo raniju proslavu prave Nove Godine, uz svečani ručak, balone, slikanje svih korisnika te izradu fotografija, tombolu sa nagradama, kao i tamburaše koji su zabavljali korisnike, izvedbom raznih pjesama.
Stekao se dojam da je Nova godina zaista već došla u naš Centar, koliko je bila divna atmosfera.

Našim prijateljima od srca hvala na divnoj gesti i uloženom trudu da obraduju korisnike treće životne dobi.


Ruka ruci, srce srcu = CREATIVUS

17

Novembar
2016


Centar i korisnike posjetila djeca predškolskog uzrasta iz Udruženja mladih za komunikaciju i kreativno učenje CREATIVUS u pratnji vaspitačice.

Djeca su recitovala pjesmice, uručili poklon korisnicima a kasnije su zajednički na papiru po jedan korisnik i jedno dijete precrtavali šake i ukrašavali ih.
Cilj posjete je druženje i međugeneracijska solidarnost djece i starih osoba.


Veseli četvrtak uz zvuke Violeta bend-a

10

Novembar
2016


Korisnici i uposlenici iz KJU “Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje invalidnih i drugih osoba” sa svojim Violeta bendom održali su priredbu i predstavu za naše korisnike.
Između Ustanova postoji dugogodišnja saradnja i druženje korisnika na manifestaciji “Nahofest” koja se održava svake godine u navedenom Domu.


U posjeti studenti sa Dekanom Internacionalnog Univerziteta u Goraždu

08

Novembar
2016


Studenti Internacionalnog Univerziteta u Goraždu, smjer ekonomija, u pratnji sa Dekanom, doc.dr. Kalić Muamerom, posjetili su Centar i tom prilikom se upoznali sa radom Ustanove i problematikom sa kojom se susreće.


Predsjednik Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, gospodin Jovan Divjak
održao je predavanje za korisnike Centra

07

Novembar
2016


Predsjednik Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, gospodin Jovan Divjak, inače general u penziji i pisac, održao je predavanje za korisnike Centra na temu “Obrazovanje” pred prepunom salom i tom prilikom im poklonio kalendare Udruženja.
Nakon predavanja veliki broj korisnika je prišao da se pozdravi i porazgovara sa gospodinom Divjakom i na taj način mu iskažu poštovanje, zahvalnost za posjetu i pažnju koju im je ukazao.


Stručna konferencija "Socijalni rad u službi korisnika"

19

Oktobar
2016


U organizaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo održana je stručna konferencija pod nazivom "Socijalni rad u službi korisnika".
Konferenciji prisustvovali predstavnici ustanova iz oblasti socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo, nadležnog kantonalnog ministarstva i općinskih službi, kao i nevladinog sektora i Odsjeka za socijalni rad Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

"Cilj konferencije je bolja saradnja i koordinacija između nadležnih ustanova kako bi se unaprijedila djelatnost socijalnog rada i osigurala kvalitetnija socijalna zaštita korisnicima ovog prava u Kantonu Sarajevo.”
Uposlenik Centra, Ensar Tičić – sociolog, prezentovao je rad naše Ustanove, dok su ostali uposlenici socijalne službe aktivno učestvovali u radnim grupama.


U organizaciji Udruženja “Organizacija porodica šehida
i poginulih boraca Novo Sarajevo”

11

Oktobar
2016


Pokretnim korisnicima Centra koji pripadaju šehidskim porodicama, upriličen je svečani ručak i pokloni u realizaciji “Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo” u restoranu na Ilidži, dok su nepokretnim korisnicima podijelili poklone po sobama.


Obilježavanje "Dani kruha" u KŠC "Sv.Josip"

10

Oktobar
2016


Povodom obilježavanja praznika “Dani kruha”, KŠC “Sv. Josip”, odnosno u područnoj OŠ “Stup” korisnici u pratnji uposlenika su posjetili školu i tom prilikom se družili sa nastavnicima i učenicima.

Direktorica Ivana Šlipogor pozvala je prisutne da pogledaju šaroliku izložbu te da se počaste mirisnim kiflicama i kolačićima.

INTERVJU ČLANOVA NOVINARSKE SEKCIJE KŠC "SV.JOSIP"

Posjeta djece iz vrtića "Kekec" Sarajevo

06

Oktobar
2016


Djeca vrtića "Kekec", koji djeluje u sklopu Javne ustanove "Djeca Sarajeva" posjetili su Centar u povodu obilježavanja "Dječije nedjelje" pod nazivom "Mostovi među generacijama".

Cilj same posjete je razvijanje međugeneracijske solidarnosti, poštovanje životnog iskustva starih sugrađana, ali i pružanje podrške novim generacijama roditelja i odgajatelja u odgovornom i podsticajnom odgoju i obrazovanju djece u porodici i predškolskoj ustanovi.

Tom prilikom djeca vrtića izvela su kratak program i podijelila kolače korisnicima Gerontološkog centra.


Posjetili su nas i uposlenici agencije "Toolbox"

01

Oktobar
2016


Uposlenici marketinške agencije “Toolbox”, povodom Međunarodnog dana starih, organizovali su druženje sa korisnicima Centra uz pjesmu i kolo, te učinili da se naši korisnici osjećaju posebno.


1. oktobar, Međunarodni dan starih

01

Oktobar
2016


Uz KUD “Saobraćajac” i brojne goste obilježen 1. oktobar, Međunarodni dan starih.
Događaj medijski propratile TV SA i TV Hayat.


Učenici OŠ "Fatima Gunić" u posjeti centru

30

Septembar
2016


Centar posjetili učenici OŠ “Fatima Gunić” sa direktorom škole i uposlenicima.
Povod je bio obilježavanje hidžretske Nove godine. Učesnici su priredili prigodan kulturno-zabavni program i počistile korisnike. Događaj medijski propratila TV FIVA.


“Nahofest”

23

Septembar
2016


Direktor i uposlenici Centra prisustvovali obilježavanju dana Doma KJU “Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba”.
U okviru obilježavanja Doma organizovan je i “Nahofest” odnosno muzičko takmičenje korisnika Doma i drugih domova iz BiH gdje je i naš korisnik Čolpa Husein uzeo učešće.


Posjeta radnih kolega iz doma "Ptuj" Slovenija

15

Septembar
2016


Centar posjetila druga grupa uposlenika iz Slovenije, iz doma “Ptuj” u sklopu razmjene iskustva.


Projekat “Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba”

31

Avgust
2016


Održan je sastanak sa predstavnicima Fakulteta za zdravstvene i socijalne studije iz Trondheima – Norveška, predstavnicima Fakulteta za zdravstvene studije Univerziteta u Sarajevu, predstavnicima Crvenog krsta BiH i predstavnicima Gerontološkog centra vezano za projekat “Zlostavljanje i zanemarivanje starih osoba” koji će se realizovati u partnerstvu sa sličnim ustanovama iz Beograda i Zagreba.


Edin Karamazov u izvedbi Male kućne muzike

28

Avgust
2016


Prvi koncert u programu Mala kućna muzika izveo je Edin Karamazov za korisnike Centra u sklopu Sarajevo Music Chamber festivala.


Starogradske pjesme u izvedbi tamburaša

5

Avgust
2016


Realizovan je kulturno-zabavni program za korisnike u izvedbi tamburaša, koji su svirali starogradske pjesme, te su nastojali ispuniti sve muzičke želje korisnika.


Upriličen izlet na planinu Bjelašnicu

4

Avgust
2016


Upriličen je izlet za korisnike na planinu Bjelašnicu u Javorovom dolu. Zahvaljujući podršci i donaciji Općine Trnovo, odnosno, načelnika Berilo Ibre, obezbijeđen je ručak sa pićem i poslasticama.
Korisnici nisu krili oduševljenje da im je ovo najljepši izlet do sada zahvaljujući izvrsnom ambijentu, domaćinima kao i uposlenicima. Njihova nasmijana lica na fotografijama govore mnogo više od riječi.


Zahvaljujemo se još jednom domaćinima kao i Općini Trnovo.


Potpisan Sporazum o dodjeli granta Općine Novi Grad

27

Juli
2016


Potpisan Sporazum o dodjeli granta Općine Novi Grad, grant u iznosu od 5000 KM za Gerontološki centar za 2016. godinu. Ovom prilikom se zahvaljujemo na podršci i izuzetnoj saradnji Općine Novi Grad.


KORISNICI GERONTOLOŠKOG CENTRA URUČILI RUČNO IZRAĐEN SREBRENIČKI CVIJET
ČLANICAMA UDRUŽENJA POKRET “MAJKE ENKLAVE SREBRENICA I ŽEPA”

25

Juli
2016


Članice Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” odazvale su se pozivu korisnika Gerontološkog centra i tom prilikom su razgovarale i družile se sa korisnicima Centra.
Nakon ugodnog druženja i emotivnog susreta sa korisnicima iz Srebrenice i Žepe, korisnik Bešić Mugdin ispred Centra uručio im je srebrenički cvijet koji su ručno izradili korisnici likovne sekcije i željeli da ga poklone majkama Srebrenice.


Novi svjetleći displej na ulazu u centar

12

Juli
2016


Vlasnik firme NeonLux d.o.o., Džemal Bašić, donirao je Gerontološkom centru svjetleći displej sa jasno istaknutim nazivom i logom ustanove. Na ovaj način će strankama, gostima i potencijalnim korisnicima biti puno lakše doći do nas. Zahvaljujemo se od srca za ovako značajnu donaciju.


Započet ciklus radionica „Aktivnost kroz umjetnost“

11

Juli
2016


U okviru saradnje sa KJU “Porodično savjetovalište”, započet je novi ciklus radionica „Aktivnost kroz umjetnost“ sa našim korisnicima. Prva radionica realizirana je 11.07.2016.g. u prostorijama Centra.
Radionice se sastoje od različitih likovnih tehnika, decoupage, kreativno recikliranje, restauracije koje do sada korisnici nisu imali priliku upoznati.
„Ove aktivnosti su zamišljene kao dio radno-okupacione terapije korisnika Centra u cilju njihove socijalizacije i razvijanja međusobnih odnosa kako bi stečene vještine i tehnike nastavili koristiti i u budućnosti“ – istakla je Dženana Pindžo, voditeljica radionica.


Općina Ilidža donirala dvije klupe za dio parka

30

Juni
2016


Općina Ilidža donirala dvije klupe za dio parka, koji je namijenjen korisnicima stacionarnog dijela, gdje će provoditi ugodne trenutke u ljetnjem periodu.


Upriličen iftar za korisnike centra

29

Juni
2016


Uposlenici medžlisa islamske zajednice u Sarajevu i udruženje “Most povjerenja” donirali su iftar za korisnike Centra.


Članovi neformalne grupe “Klub knjige” tabačkog mesdžida iz Sarajeva posjetili Centar

29

Juni
2016


Članovi neformalne grupe “Klub knjige” tabačkog mesdžida iz Sarajeva posjetili Centar i korisnike sa ciljem izučavanje pisane riječi.
Grupa od 6 studenata, na čelu sa psihologom Ozrenkom Čamdžić, družili su se sa korisnicima i razgovarali o životu i pisanoj riječi u sklopu literarne sekcije. Pored navedenog igrali su šaha sa korisnicima te obećali saradnju u narednom periodu.